Bryant Park i les seves reading rooms

El Bryant Park es troba entre la 5a i la 6a Avinguda, i entre els carrers 40 i 42, a Midtown, just darrera de la New York Public Library. Es va construir l’any 1843, tot i que aleshores se’l coneixia com a Reservoir Park ja que s’hi trobava una de les reserves d’aigua que abastia tota la ciutat, la Croton Distributing Reservoir o Murray Hill Reservoir. Aquesta reserva era ni menys ni més que l’edifici que actualment ocupa la NYPL. L’any 1884 el parc va canviar de nom en honor del poeta, periodista i editor del New York Evening Post, William Cullen Bryant, i des d’aleshores se’l coneix com a Bryant Park.

img_0215
És un parc fantàstic envoltat de gratacels on els novayorquesos van a dinar, a passar l’estona xerrant amb els amics, a jugar a escacs o a altres jocs de taula, a fer ioga… i a llegir.


A cadascuna de les quatre cantonades hi trobem coses a fer: hi ha el quiosc de jocs on podem trobar diferents jocs de taula per jugar-hi sols, en companyia de gent coneguda o amb desconeguts que també volen jugar, la zona per fer ioga, el carrusel per als més petits i, el més interessant de tot, la zona de lectura o Reading Room.

Es tracta d’una zona del parc amb taules i cadires on es convida als vianants a llegir. L’origen d’aquests iniciativa té lloc l’any 1935 quan, en plena Depressió, la NYPL va decidir obrir les seves portes i oferir un servei de lectura gratuït al carrer per a totes aquelles persones que no tenien ni feina ni ocupació. En un espai delimitat amb taules, cadires i para-sols, S’hi podien trobar llibres i revistes, i estava obert de dilluns a dissabte entre mig matí i mitja tarda. Cinc bibliotecaris vetllaven pel bon funcionament del servei que no requeria carnets ni cap tipus d’identificació: els usuaris signaven en un paper i entraven a l’espai. Fàcil i eficaç. Cap al 1944, degut a la devallada d’usuaris conseqüència de l’increment de llocs de treball provocat per la Segons Guerra Mundial, l’Open Air Library, aquesta sala de lectura tan peculiar, va tancar les seves portes.

El que trobem avui en dia a Bryant Park és una reproducció d’aquella sala de lectura. S’han recreat les taules, les cadires i els para-sols, s’hi han afegit carros per als llibres i… voilà! Ja tenim reading room des de les 11 del matí i fins les 7 de la tarda, sempre i quan el temps ho permeti. S’hi fan lectures, xerrades sobre literatura, clubs de lectura, activitats per als infants, etc. El que a Catalunya en diríem un biblioparc però sense servei de préstec. Es tracta de promoure la lectura al parc, en aquell mateix moment, com una activitat més que podem fer en aquell espai. Si volem endur-nos llibres a casa, tenim dues seus de la biblioteca a la cantonada.

 

Les normes són senzilles:

 • Pots llegir lliurement qualsevol dels materials que tens a l’abast (llibres, diaris i revistes).
 • Els documents no poden sortir de la zona destinada per a aquesta activitat.
 • Si necessites ajuda, avisa al coordinador de la reading room, et donarà un cop de mà en el què calgui.
 • Quan acabis de llegir, retorna els documents al carro o al coordinador.

Per respecte als altres usuaris del servei:

 • No pots escoltar música amb altaveus.
 • Si tens una conversa, has de mantenir un to de veu baix.
 • No està permès parlar per telèfon a la reading room.
 • No està permès jugar, la zona està reservada exclusivament per a la lectura.
 • Els menors han d’anar sempre acompanyats d’un adult responsable.

M’ha agradat molt com s’integra la sala de lectura a la dinàmica del parc ja que és una mostra de com la lectura forma part del dia a dia dels novayorquesos. El coordinador estava llegint, quin gran exemple! M’agradaria veure molts bibliotecaris, auxiliars i conserges llegint a les biblioteques i que aquesta activitat no estigués mal vista. Qui no ha sentit alguna vegada el comentari “llegeixen tot el dia perquè no tenen feina”. Que la gent llegeixi hauria de ser un fet normal, que ho faci el personal de les biblioteques encara més. Quin millor exemple podem donar? De quina manera podem fer promoció de la lectura si no és llegint? Els lectors es fan llegint. Simple as that!


Ah! I si teniu sort, mentre mireu encuriosits la reading room, potser us regalaran alguns clàssics meravellosos com aquests, ja que algunes editorials esponsoritzen l’espai i fan donatius de llibres per al servei i per als usuaris. Editorials catalanes i castellanes, preneu nota!


Advertisements

2 thoughts on “Bryant Park i les seves reading rooms

 1. Marga Losantos (@MargaLosantos) says:

  El primer que m’ha vingut a la ment que he vist les taules i els parasols és el servei de Llegim al jardí que tenim a la Biblioteca de Catalunya [http://www.bnc.cat/Visita-ns/Activitats/7a-edicio-de-l-activitat-Llegim-al-jardi-als-Jardins-Rubio-i-Lluch]. Evidentment, no té la solera ni la història al darrera que té el de la NYPL, i no hi ha bibliotecaris atenent-lo, però també té la finalitat de fomentar la lectura.

  Like

 2. Gisela Ruiz says:

  Exacte! És una cosa així, tot i que hi ha diferències: d’una banda, és un servei que depèn de l’empresa privada que gestiona el parc i no de la NYPL. És per això que actualment els coordinadors de la reading room són voluntaris i no bibliotecaris com passava durant la Gran Depressió; d’altra banda, els documents que posen a l’abast dels usuaris no són de la biblioteca, sinó que els aconsegueixen per donació a través d’editorials o mecenes. Aquest punt em sembla molt interessant perquè implica agents directes de la indústria del llibre. Sovint, a casa nostra, les editorials veuen les biblioteques com una mena de competència deslleial perquè fem arribar els llibres de manera gratuïta als usuaris i això creuen que els fan perdre clients. És just el contrari! Aquí les editorials tenen clar que si un país és lector, comprarà llibres i perquè ho sigui han de tenir-los a l’abast, així que fan aquests donatius sabent que a la llarga repercutirà en les seves vendes. Un altre exemple, demà hi ha diferents actes gratuïts per celebrar el centenari de Roald Dahl, doncs bé, les llibreries fan un descompte del 20% dels llibres de Dahl per estimular la venta. Sens dubte una altra mentalitat!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s