Books of Wonder: la meravellosa llibreria del districte de Flatiron

Wonder. A feeling of amazement and admiration, caused by something beautiful, remarkable, or unfamiliar.

English Oxford Dictionary

Una de les coses indispensables que cal fer a New York és visitar llibreries. N’hi ha moltes i de molts tipus: grans cadenes, llibreries independents, de vell, especialitzades… Per triar i remenar. I què fa una bibliotecària infantil en una situació com aquesta? Buscar les millors llibreries per a infants i joves que hi ha a la ciutat. La llista és llarga però avui ens proposem visitar-ne només tres:

  • Books of Wonder (18 West 18th Street, Manhattan, NYC).
  • McNelly Jackson Books (52 Prince Street, Manhattan, NYC).
  • Posman Books, seu de Chelsea (75 9th Avenue, Manhattan, NYC).

Les dues últimes no són llibreries especialitzades però com que queden a prop de la primera i tenen seccions infantils importants entren a formar part de la ruta del dia.

És fàcil arribar a Books of Wonder des de Union Square, una de les places amb més activitat de la ciutat. Només cal agafar el 17th Street, caminar fins la 5th Avenue, pujar al 18th Street i continuar en direcció oest. Amb pocs minuts arribem a un edifici en obres amb les típiques bastides novayorqueses d’on hi penja tímidament una banderola que identifica la llibreria.

img_4816Unes portes giratòries de color verd ens conviden a entrar a la botiga i a transportar-nos a un espai únic i meravellós, ple de llibres reclament ser llegits i vides que volen ser viscudes en altres ments.

L’any 1980, Pete Glassman va obrir una petita llibreria de vell especialitzada en llibres infantils al Greenwich Village, però aviat es va adonar que no tenia prou llibres per omplir les estanteries, així que va atrevir-se a vendre-hi, també, llibres nous. Glassman era una home inquiet i de seguida va oferir activitats als seus clients: xerrades, presentacions de llibres… qualsevol ocasió era bona per fer de pont entre autors i lectors.

Aviat el local va quedar petit i es van anar traslladant per Downtown fins a establir-se, l’any 2004, a l’espai actual, al districte de Flaticon.

Potser alguns de vosaltres esteu pensant en la Meg Ryan venent llibres a The Shop Around The Corner, aquella llibreria entranyable de la pel·lícula You’ve got mail que va protagonitzar juntament amb Tom Hanks (remake de la pel·lícula clàssica dels anys 40, The shop around the corner).

Doncs sí, Books of Wonder era la llibreria que la directora de la pel·lícula, Nora Ephron, tenia en el seu imaginari quan la va idear ja que n’era clienta des de feia anys.

Curiositats a banda, la llibreria és fantàstica. Caldria passar-hi tot el matí per llegir i mirar a fons alguns dels llibres que hi ha a les estanteries: clàssics, llibres d’autor, il·lustradors reconeguts arreu, etc. Quan un creu que coneix a fons un autor, és el moment d’anar a Books of Wonder i buscar-ne els seus llibres. Malauradament ens manca molta cosa per traduir al català i al castellà. Mireu la quantitat de llibres de Sendak, Lionni, Carle o Van Allsburg que hi ha, per posar alguns exemples.

This slideshow requires JavaScript.

Hi ha una zona per a què els petits i les famílies puguin seure plegats i llegir una estona. Aquí mateix hi trobem una exposició de cartells i originals d’alguns dels il·lustradors reconeguts mundialment (Tullet, Van Allsburg, Sendak, Carle…) i d’altres menys populars. Si teniu uns quants dolars a la butxaca fins i tot els podeu comprar. A qui no li agradaria tenir un Van Allsburg original al menjador de casa? Per 55.000 $ és tot vostre!

img_4777

Aquí també s’hi fan hores del conte, presentacions de novetats, etc. És també la zona dels llibres antics: primeres edicions, exemplars signats, llibres rars… Una altra meravella per a butxaques privilegiades però que és un plaer de contemplar.

La secció de clàssics també és admirable: hi és tot i de manera completa. Voleu històries de Mary Poppins? Hi són totes. Voleu històries d’Oz? Hi són totes. Cal tenir en compte que l’any 1985 aquesta llibreria es va associar amb la William Morrow and Company, actualment dins del grup editorial HarperCollins Publishers, per publicar una col·lecció de clàssics que es va conèixer amb el nom de Books of Wonder Classics. 

img_4774

També hi ha un espai amb taules per prendre alguna cosa. I clar, merchandising: peluixos, samarretes, bolígrafs, pòsters, etc. Fins i tot llibres signats pels seus autors. Aquí és molt habitual que quan un escriptor va a una llibreria, signi molts exemplars que queden a la venta pel mateix preu que el llibre sense signar. I no són signatures impreses, no! Són signatures de debò, que traspassen el paper i deixen marca per darrera.

I pels joves, què? Doncs també tenen els seu espai. Bé, espai en quant a prestatgeries perquè no hi ha una zona específica per a ells. Com a iniciativa curiosa destaquen les cites a cegues entre llibres i els seus possibles lectors.

img_4805

Us ve de gust una història de fantasia gòtica? O un llibre ambientat en l’època actual?

A partir d’una breu descripció podem comprar el llibre embolicat. Fins que no sortim de la botiga no sabrem quina ha estat la nostra adquisició. De fet, això també es fa a moltes biblioteques a casa nostra. Ara em be al cap que la Biblioteca Xavier Benguerel ho va fer aquest estiu.

bow_01

A casa nostra també tenim llibreries com aquestes però la quantitat de fons disponibles, les múltiples edicions i la possibilitat d’adquirir obres d’art originals, són molt destacables a Books of Wonder.

Si veniu per New York, aquesta és una visita obligada.

Books of Wonder

captura-de-pantalla-2016-09-24-a-les-22-11-08

 

jhgjgjhg

18 West 18th Street, Manhattan, NYC

Monday – Saturday: 10:00 am – 7:00 pm, Sunday: 11:00 am – 6:00 pm

http://www.booksofwonder.com/

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s