El passeig literari de Central Park

Passejar per Central Park és un dels privilegis més grans que tenen els novayorquesos. De fet, totes les grans ciutats tenen grans parcs. Madrid, Berlin, Londres, París… Em fa l’efecte que és una condició sine qua non per a qualsevol ciutat que està entre les més importants. Com a mínim ha de tenir un gran parc, un gran museu i una gran xarxa de biblioteques públiques.

Central Park és el pulmó de la ciutat i cal anar-hi sovint a respirar, a trobar una mica de silenci i a desintoxicar-se dels fums i de la contaminació. És un lloc meravellós. Aquests darrers dies de setembre en què l’estiu es resisteix a marxar, la llum resplandeix a Central Park, els verds són més vius i el blau del cel enamora.

Un dels indrets més destacats del parc és The Mall, un llarg passeig amb oms d’uns trenta metres d’alçada que ha esdevingut un dels símbols dels Estats Units. A l’entrada del passeig hi ha dues escultures destacades: una dedicada a William Shakespeare i l’altra dedicada a Cristòfol Colom. La sorpresa ve quan just a l’inici del Mall, a terra, hi trobem aquesta placa:

img_4836

Literary Walk? Si mirem detingudament al nostre voltant trobarem tres escultures a prop: una de Robert Burns, una de Walter Scott i una de Fitz Greene Halleck, tots tres, escriptors.

I és que la ciutat està plena de referents literaris, no només de literatura per adults sinó també de literatura infantil i juvenil.

A l’alçada del 74th Street amb la 5th Avenue, al costat del Conservatory Water, trobem una escultura dedicada a Hans Christian Andersen acompanyat de l’aneguet lleig. Es tracta d’un donatiu de la Danish and American schoolchildren i la Danish-American Women’s Association en motiu del 150th aniversari del naixement de l’escriptor danès. A l’estiu, s’hi expliquen contes i els infants poden seure una estona amb l’autor de les seves històries preferides.

andersen-cp

Molt a prop, hi ha una escultura dedicada a Alícia en Terra de Meravelles. La va fer construir el filantrop George Delacorte l’any 1959 per a tots els nens i nenes de New York, i com a homenatge a la seva dona que explicava l’estrambòtica història de l’Alícia als seus fills.

alice-cp

Si som bons exploradors també trobarem una font dedicarda a Francis Hodgson Brunett, l’autora de La princeseta, El jardí secret El petit lord, entre d’altres. S’hi representen la Mary i en Dickon, els protagonistes de El Jardí secret, una delícia de llibre, un must a la llista de llibres-per-llegir-abans-de-morir.

Burnett CP.jpg

Una de les escultures més boniques és la dedicada a Mother Goose, l’autora imaginària de tots els contes de fades que va aparèixer al segle XVII a França en un recull de contes de Charles Perrault, Histoires ou contes du temps passés, avec des moralités, més conegut pel seu subtítol Contes de ma mère l’Oye o Tales of My Mother Goose. Qui té ganes d’apropar-se-li i escoltar els contes que explica?

mother-goose-cp

Al costat del Delacorte Theater trobem dues escultures dedicades a dues obres de Shakespeare: Romeu i JulietaLa tempesta.

L’irlandès Thomas Moore, amic i biògraf de Lord Byron, Johann Christoph Friedrich von Schiller, poeta, dramaturg i filòsof alemany, José Julián Martí, el gran poeta i assagista cubà, l’americana Sophie Loeb, escriptora i defensora dels drets socials dels infants o el periodista del Sun i el New York Journal, Arthur Brisbane, són altres escriptors que tenen la seva escultura en algun racó de Central Park.

This slideshow requires JavaScript.

lombard-cp

Per últim, m’agradaria destacar el fanal Lombard, una rèplica dels fanals que hi ha al Pont Lombard, a Hamburg. No creieu que s’assembla molt al fanal que descriu C.S. Lewis a les Cròniques de Nàrnia? En realitat no és un homenatge a les novel·les de Lewis però bé podria ser-ho!

Central Park no només és un parc meravellós, sinó que és un entorn literari per una ciutat que estima la lectura, les obres, els escriptors i els lectors.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s