‘If you could be mine’ de Sara Farizan

Per assisitir a l’School Outreach Staff Training de la Brooklyn Public Library calia llegir dos llibres:

Bibliotecaris juvenils (com n’hauríem de dir dels bibliotecaris que es dediquen a atendre les necessitats dels adolescents i els joves?): If you could be mine de Sara Farizan.

Bibliotecaris infantilsDoll bones de Holly Black.

Com que la finalitat d’aquest projecte és investigar el món dels serveis bibliotecaris per a joves, vaig decidir llegir el primer, tot i que tampoc m’he pogut resistir al segon, que està damunt de la tauleta de nit.

I de què tracta el llibra de Farizan?

if-youIf you could be mine és la història de la Sahar i la Nasrin, dues noies iranís de disset anys, amigues de tota la vida. Bé, amigues, més que això. Des dels 6 anys la Sahar està enamorada de la seva millor amiga i quan arriben a l’adolescència el seu amor exclata de passió. Es tracta d’un amor que han de mantenir en secret ja que a l’Iran, les relacions homosexuals estan prohibides. La Sahar està preparant els exàmens d’accés a la universitat per estudiar medicinar i esdevenir cirurgiana en el futur. Somia amb una vida al costat de la seva estimada, però la família de la Nasrin té uns altres plans.

El conflicte de la novel·la esdevé una tarda com qualsevol altre en què la mare de la Nasrin ha convidat a familiars i amics a prendre te a casa seva. Té una gran notícia per donar-los: en Reza, un jove metge de trenta anys, ha demanat la mà de la seva filla en matrimoni! El casament se celebrarà d’aquí un mes. Com? Es casa amb un home? Quan l’ha conegut? Totes aquestes preguntes volten pel cap de la Sahar quan s’assabenta de la notícia. Cap de les dues amigues volen que el casament tiri endavant i la Sahar farà tot el possible per trobar una sortida que els permeti tenir un futur plegades. Què estaríeu disposats a fer per amor?

Aquesta és una història sobre dues persones que s’estimen, sobre l’homosexualitat i sobre la identitat sexual. S’hi reflecteixen els dilemes relacionats amb el sexe i s’aprofundeix en la dificultat d’ésser diferent en una cultura que no accepta la diferència. És una novel·la ben escrita, amb bon ritme, personatges ben construïts i una trama versemblant, amb moments divertits, d’altres rocambolescos i amb molta tristor. Una tristor que es manifesta des de la primera pàgina i de la qual no ens en podem desprendre al llarg de tota la lectura. És especialement interessant, sobretot si tenim en compte que es tracta d’una novel·la juvenil, com tracta la sexualitat i com aprofundeix entre les diferències entre la homosexualitat i la transexualitat des del punt de vista dels personatges que es defineixen com a tal.

La manera de descriure el paper de la família i la societat, els silencis dels pares, la repressió sexual que viu el país, posen de manifest el coneixement de la societat iraniana que té la seva autora. I és que Sara Farizan, nascuda als Estats Units, és filla d’immigrants iranians i és a través d’ells que en coneix la societat del país d’origen dels seus pares. If you could be mine és la seva primera novel·la, una novel·la guanyadora del Lambda Literary Award en la categoria de LGBT Children’s/Young Adult l’any 2014.

És una novel·la ben escrita, respectuosa, delicada i gens ensucrada que valdria la pena traduir al català i al castellà, per tal que els adolescents la poguessin gaudir. Quina editorial s’anima?

 

Referència bibliogràfica

FARIZAN, Sara. If you could be mine. Chapel Hill: Alongquin, 2014. 248 p. ISBN: 978-1-61620-455-6.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s