Lectures destacades: Leonardo The Terrible Monster by Mo Willems

El bo de gaudir d’un temps de formació a New York és poder aprofitar per llegir, llegir i rellegir en anglès tot allò que malhauradament no arriba a les llibreries ni a les biblioteques de casa nostra. Un cop tens el carnet d’un dels tres sistemes bibliotecaris de la ciutat és fàcil carregar la motxilla amb àlbums il·lustrats, novel·les per a infants i joves, i qualsevol altre llibre que et cridi l’atenció. Així que, aprofitant que els dies es van escurçant amb l’arribada de la tardor, és el moment per gaudir de llargues tardes de lectura. Però la veritat és que mai són prou llargues i els llibres, de mica en mica, van envaint el menjador, l’habitació, les tauletes, amuntegats al terra perquè qualsevol racó és prou adient per llegir-los.

img_0789

Aquesta setmana m’agradaria parlar d’un àlbum il·lustrat divertidíssim: Leonardo The Terrible Monster de Mo Williems. No és pas una novetat editorial, però no havia tingut l’oportunitat de llegir-lo ja que no s’ha traduït al català ni al castellà, i només es troba a la CePSE (Central de Préstec del Sistema de Lectura Pública).

leonardo-1

leonardo-2En Leonardo és un monstre diferent. No és ni alt com l’Eleanor, ni terrorífic com en Tony, ni estrany com l’Hector. Tot al contrari: és petit, amb banyes de dimoni, pelut i amb cua, com tants d’altres. Però, per més que ho intenta no aconsegueix espantar ningú!

Un bon dia, cansat dels seus fracassos, decideix fer una mica de recerca i trobar el nen més poruc del món. Consulta i llegeix molts llibres i finalment el troba: és en Sam.

A poc a poc s’apropa silenciosament cap a ell… i quan just és al seu damunt… deixa anar un CRIT ESPANTÓS, TERRORÍFIC: BOOO!!! I de sobte, en Sam comença a plorar. Per fi ho ha aconseguit! Visca!!! Tot d’una en Sam li para els peus: “No ploro perquè m’hagis espantat”, diu. “A no?”, respon en Sam, “i doncs?”.

leonardo-3

En Sam en realitat plora perquè el seu germà gran ha trencat la seva joguina preferida i perquè ha tingut un dia horrible. És una mica maldestre i delicat, i és un iman per a les desgràcies. A més, no té cap amic amb qui compartir les penes i això sí que l’entristeix moltíssim. En Leonardo queda tan impressionat que decideix convertir-se en un amic meravellós i abandona el seu somni d’ésser un monstre terrible. Aquest és l’inici d’una gran amistat.

Ep! Això sí! De tant en tant, en Leonardo intenta espantar el seu millor amic. Si ho aconsegueix o no haureu de descobrir-ho en el llibre.

Leonardo The Terrible Monster és una història divertida, amb molt sentit de l’humor, un pèl gamberra i amb uns tocs de tendresa que la converteixen en una candidata ideal per a les hores del conte. En el fons, ens parla de les persones que aparentment no acaben d’encaixar en la societat, motiu pel qual se senten soles, i que acaben trobant a d’altres com elles amb qui estableixen forts lligams d’amistat. Amb un rerefons com aquest és fàcil que alguns infants s’identifiquin amb qualsevol dels protagonistes.

leonardo-4

Les il·lustracions són molt expressives i divertides. És pràcticament impossible mirar els personatges que apareixen en aquest àlbum i no trencar-se de riure! Mo Willems utilitza una gamma de colors pastels (roses, verds, blaus…) que ens transmeten tendresa, dolçor i pau, uns colors que van en sintonia amb el to del text i el missatge desvetllat entrelínies.

He esmentat a Mo Willems, però qui és? A Catalunya s’han traduït alguns dels seus llibres com No deixis que el colom condueixi l’autobús! (premi Caldecott al 2004), ¡Tengo pis! ¡La paloma encuentra un hotdog!, però si alguna cosa puc destaca d’aquest autor és la seva participació a Sesame Street com a guionista i il·lustrador, una feina amb la qual va arribar a guanyar 6 premis Emmy entre 1993 i 2003. La seva bibliografia és extensa i ha guanyat diversos premis i condecoracions al llarg de la seva trajectòria.

Si voleu llegir la història d’en Leonard i en Sam, la podeu trobar a la CePSE, o bé, podeu escoltar-la en versió original a continuació. Espero que us agradi tant com a mi!

 

REFERÈNCIA BIBLIOGRÀFICA

WILLEMS, Mo. Leonardo the terrible monster. New York: Hyperion Books for Children, 2005. ISBN: 978-078685291-9.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s