Hamilton Grange Library: un exemple excel·lent de biblioteca jove

Sovint quan estàs a la biblioteca amb més feina de la que pots assumir, treballant més hores que un rellotge, desitjaries parar un temps, fer vacances, agafar una excedència per poder respirar i tenir temps per aprendre coses noves. Potser una mica d’això va ser el que em va dur fins aquí, a New York. Aquests dies he visitat moltes biblioteques, m’he reunit amb caps de serveis per a infants i joves, he assistit a formacions de bibliotecaris infantils i juvenils, i he conegut molts professionals amb qui he intercanviat punts de vista sobre la funció de la biblioteca, les diferències entre la societat catalana i l’americana, sobre la comunitat d’usuaris a qui donem servei, etc. I ha sigut molt interessant.

Avui, però, per primera vegada he estat darrera d’un taulell, i no pas d’una biblioteca qualsevol sinó a la Hamilton Grange Library, una de les poques filialsde la New York Public Library que té una sala juvenil. And God, it feels so good!!! Com ho trobava a faltar això d’estar amb usuaris, parlar amb ells, ajudar-los, viure el dia a dia de la biblioteca… De fet, confesso que enyoro força la Biblioteca de Can Butjosa, els usuaris i les meves companyes. Així que avui, a la Hamilton Grange Library, he tornat a sentir per una estona aquella energia indescriptible que tinc quan vaig a treballar, una barreja de felicitat i emoció.

img_0510

La Hamilton Grange Library està situada a Hamilton Heights, al West Harlem, a uns 30 minuts caminant de la Columbia University.

captura-de-pantalla-2016-11-14-a-les-19-05-04

És força bonica, gran i nova. La planta baixa és la sala dels adults, la del mig és la dels infants i la d’adalt és la dels joves. Per sort, aquesta té ascensor!

La sala dels joves és el Hamilton Grange Teen Center i està en funcionament des del 2016. La Katrina Ortega n’és la bibliotecària responsable des de fa dos anys i des d’en fa un compta amb el suport de dos auxliars o Information Assistants que l’ajuden a l’hora de dinamitzar la biblioteca.

Malgrat el que pugui semblar a les fotografies, l’espai no és gaire gran però està molt ben distribuït i ben pensat per als joves. Tot està comunicat però s’hi distingeixen 5 zones amb usos diferents:

  • La zona Hang Out, un espai amb taules i cadires que emulen un bar i on els joves poden xerrar, menjar, estar amb els amics… Sí, he dit menjar perquè en aquesta sala està permès. I potser algú dirà: “home, menjar a la biblioteca…” Però sabeu què? La realitat era que els joves ho feien igualment, de manera que van preferir habilitar un espai, i ara tot queda net i recollit.
  • Les grades que recorden un camp de futbol americà, tant típic als instituts grans d’aquí. A les grades els joves s’hi estan. No fan res concret: xerren, parlen pel mòbil, es barallen…; el mateix que farien al carrer, però a la biblioteca. En un principi, estaven pensades per veure pel·lícules en una pantalla enorme que es desplega quan la necessiten, però per desgràcia es va espatllar i fa dos anys que busquen finançament per reparar-la. També s’aprofiten per les visites escolars i per fer presentacions de llibres.

img_1346

 

  • La zona de jocs, un espai amb una televisió gegant on fan competicions de videojocs. Aquesta zona només es pot utilitzar quan es fa una activitat.

img_1333

  • La zona d’estudi queda una mica arrecerada, però es comunica amb la resta. Amb el moviment que hi havia avui no sé pas si s’hi podia estudiar gaire!

img_1348

  • La zona per tallers es pot adaptar a les necessitats del moment perquè és mòbil.

img_1347

  • La zona dels ordinadors. A banda també et deixen portàtils si vols.

img_1339

  • Al costat de les finestres una zona amb butaques per descansar, dormir o llegir.

IMG_1341.jpg

Des de les 14h fins a les 19h, hora de tancament, aquesta planta és exclusiva pels adolescents entre 12 i 18 anys. Res d’adults i, sobretot, res de nens petits!

Avui, cap a les 15h, han començat a arribar els joves que de seguida han omplert la biblioteca de vida, somriures, converses accelerades, crits… Les regles són senzilles: respecte pels altres i respecte pels materials de la biblioteca. Si no les compleixes et fan un avís, al tercer has de marxar de la biblioteca. La veritat, però, és que són força flexibles.

Ofereixen un munt de programes i activitats: alguns relacionats amb la lectura i l’escriptura, i d’altres relacionats amb l’oci. La majoria de joves van a la biblioteca per fer activitats d’oci com jugar a videojocs o fer manulitats, però l’equip de la biblioteca ha dissenyat un sistema que “convida” a participar en les activitats culturals per tal de poder-ho fer en les d’oci. Per exemple, formar part del club de lectura per poder jugar en la competició dels videojocs. I funciona! En la majoria de casos, esclar.

Algunes activitats estan dirigides per personal de la biblioteca i d’altres es deixen en mans dels joves que s’autogestionen. També tenen un comitè assessor que ajuda a dissenyar les activitats i a decidir la compra del fons, ja siguin llibres, pel·lícules o videojocs. Aquest comitè es reuneix un cop al mes.

Les parets estan plenes de dibuixos, poemes o pòsters fets pels nanos que han anat personalitzant la biblioteca al seu gust.

Avui la biblioteca ha volgut oferir-los l’oportunitat d’expressar què senten respecte al resultat de les eleccions que fa una setmana va sacsejar aquest país i el món sencer. Aquesta iniciativa ha sorgit espontàniament al metro de Manhattan (podeu llegir l’article del The New York Timesi algunes biblioteques l’han fet seva. Els resultats són per reflexionar. Jutgeu-ho vosaltres mateixos. Més enllà de les preocupacions polítiques que poden tenir aquests nanos el mural és un bon instrument per conèixer les seves preocupacions i inquietuds.

img_1358

Per acabar, us penjo algunes fotografies més. Sens dubte, aquesta és la millor sala juvenil que he vist fins ara a NY. En vull una per Can Butjosa!

img_1353

img_1367

img_1354

img_1345

img_1343

img_1338

Advertisements

One thought on “Hamilton Grange Library: un exemple excel·lent de biblioteca jove

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s