Launch Party! NYPL’s Best Books for Teens List of 2016

Un dels grans esdeveniments dels darrers dies a la New York Public Library ha sigut la presentació dels millors llibres juvenils del 2016. No penseu que em refereixo a fer penjar a la web un llistat de llibres o a fer un tríptic amb tots els títols, no. Es tracta d’un gran esdeveniment: una festa.

img_1494

Durant l’any, un grup de bibliotecaris llegeix centenars de novetats per triar els millors llibres per joves (també ho fan per infants i per adults). Els gèneres són ben diversos: novel·la fantàstica, novel·la gràfica, còmic, llibres de no ficció, novel·la romàntica… De totes les lectures en seleccionen 50 que finalment es presenten a la Festa dels Millors Llibres de l’Any, en una de les biblioteques de les tres grans àrees a les quals dóna servei la NYPL: Bronx, Manhattan i Staten Island.

El dijous passat, 1 de desembre, es va fer el llançament dels llibres triats, i la Hamilton Grange Library, amfitriona de l’esdeveniment, es va engalanar per a l’ocasió. Globus, pastís, berenar i activitats a tota la zona juvenil per donar a coneixer la selecció.

img_1498

Una hora abans de començar la festa, diverses bibliotecàries de Manhattan van arribar a la biblioteca per decorar-la segons el disseny que havia fet la Katrina Ortega, la responsable de la zona juvenil de la Hamilton. Quan tot estava a punt, es van obrir les portes i els joves van començar a entrar sorpresos de trobar-se la biblioteca tan guarnida. “Are we having a party?” preguntaven mentre anaven seient a les grades.

img_1493

La primera activitat va ser una presentació del llibre Never missing, nerver found per part de l’autora, Amanda Panitch. És una escritptora molt jove que els va explicar el procés de creació de l’obra, per què va escriure-la, quines dificultats va tenir durant el procés, etc. Els nanos, entusiasmats, van fer moltes preguntes, i els més afortunats van marxar a casa amb un exemplar sota el braç!

La resta d’activitats, 8 en total, consistien en petits reptes que estaven relacionats amb alguns dels llibres seleccionats. N’hi havia de creació de poesia, d’origami, d’escriptura de cartes, de jocs on calia muntar un puzzle, d’endevinalles on calia relacionar un títol amb un llibre, i de fer mantega a partir de nata líquida, entre d’altres. Per cada activitat realitzada, els joves omplien la seva tarjeta de partipació amb segells, i quan en tenien 7 ja podien anar a berenar.

La idea em va semblar molt bona: presentar la selecció de llibres en una festa, celebrar-ho, divertir-nos, gaudir… Ara bé, algunes de les activitats no tenien gaire a veure amb els llibres, pel meu gust, i no se’n va presentar cap més; 49 van quedar al marge, de manera que molts nanos van marxar a casa amb la panxa plena havent passat una bona estona, però sense adonar-se que hi havia un munt de novetats estupendes. De fet, ningú es va endur llibres en préstec, cosa que em va semblar una oportunitat perduda per encomanar les ganes de llegir, per transmetre certa passió pels llibres que acabaven d’arribar. Sí, ens ho vam passar molt bé, i sí van venir molts joves. En tres hores no vam parar ni un segon, però me’n vaig anar cap a casa amb una sensació agredolça; per mi, el més important, no és que vingui molta gent, sinó que se’n vagin amb llibres a les mans.

Això sí, el berenar estava boníssim i les bibliotecàries van treballar molt durant molts dies perquè tot sortís de meravella, així que cal felicitar-les per la feina feta!

Us deixo amb un vídeo de resum de la jornada i amb la llista dels millors llibres juvenils del 2016.

 

 

 

Advertisements

One thought on “Launch Party! NYPL’s Best Books for Teens List of 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s