La Queens Library for Teens ajuda els joves a construir el seu futur

“You should definitely visit Queens Library for Teens, in Far Rockaway. You know, it’s far from Manhattan… they call it Far Rockaway for a reason.”

En l’imaginari que un es fa de Nova York mai hi ha Far Rockaway, és impossible. Des de Manhattan fins a Far Rockaway, un districte del barri de Queens situat a la península de Long Island, hi ha dues hores en tren. Has de fer transbord un parell de vegades i baixar a la darrera parada de la línia A. Un cop allà, camines uns 10 minuts i et plantes davant de la Queen Library for Teens, un espai annex a la biblioteca dedicat exclusivament als joves.

IMG_3162

L’edifici gris i atrotinat amaga una joia en el seu interior. Des de fa dos anys en Brandon Jeffries és el director d’aquest espai i la seva arribada ha suposat una veritable revolució per l’equipament i pels joves d’aquesta zona límit i empobrida de la ciutat.

IMG_3166

La distribució desordenada i caòtica acull moltes activitats culturals, educatives i recreatives per als joves. Tenen 48 ordinadors de sobretaula, 20 portàtils, 20 tauletes, un estudi de grabació (!), 3 equips de ràdio, videojocs, internet, etc. No espereu trobar-hi estanteries amb llibres; estem davant d’un espai jove que s’escapa del concepte de biblioteca tradicional. Tampoc és un centre recreatiu. La Queens Library for Teens és un punt de trobada, de descoberta i autodescoberta, de reflexió, d’aprenentatge, de debat i de pacte. En un barri conflictiu la biblioteca és un espai vital de tolerància i relació.

Hi ha dues idees que determinen la gestió d’en Brandon:

  • Donar oportunitats als joves a través de l’educació i les activitats formatives.
  • Fer-los reflexionar sobre el seu futur i com volen que sigui. En paraules del propi Jeffries: “talk to them in a way that makes them to comeback looking for more answers“.

No és estrany, doncs, que l’espai estigui farcit de missatges fantàstics com aquests:

Les activitats inclouen formació, tallers i xerrades.

De totes elles, voldria destacar-ne tres per la seva peculiaritat:

  • Let’s Work! “Work Hard and Play Hard”: 15 minuts de feina abans de poder relaxar-se, jugar o just hang out with friends. De 3 a 4:30h tots els joves que entren per la porta han de participar en aquest programa. Poden llegir una revista i explicar-li al bibliotecari de què va l’article que han triat, poden fer els deures o poden aprendre alguna cosa nova amb el Trivial Tecnològic. Potser en el nostre entorn, activitats com aquesta tenen poc sentit, però aconseguir que els adolescents d’aquest barri marginal de Queens facin una tasca intel·lectual fora de l’horari escolar i de manera continuada al llarg de la setmana és tot un èxit i una oportunitat de creixement important. Com diu en Brandon: 15 minuts al dia, són 9 hores al mes, 9 hores dedicades a l’aprenentatge.
  • Order, Order, Youth Court. Molts d’aquests nanos es troben en processos judicials i des de la biblioteca els assessoren convidant advocats que exposen casos com els seus o similars que els poden servir d’exemple per evitar determinades situacions i aprendre com cal actuar en cada cas.

  • Teen Library Radio Show Launch. De tots, el programa estrella és, sens dubte, aquest. Us imagineu tenir un equip de gravació de ràdio a la biblioteca per poder emetre programes en directe o crear podcasts? Gràcies a una subvenció del Department of Youth & Community Development de l’Ajuntament de New York en Brandon ha aconseguit muntar aquesta estació i donar l’oportunitat als seus usuaris de tastar un ofici: el de periodista. Per participar en aquesta activitat, els joves s’han de comprometre a fer 150h mensuals, 3h 3 dies a la setmana. I ho fan!

Aquesta atípica biblioteca acull 140-145 joves cada dia i compta amb un equip de 7 professionals: 1 bibliotecari director, 3 auxiliars especialitzats en joves i 3 monitors d’informàtica.

IMG_3176

Treballen amb d’altres agents de l’entorn com comerços, organitzacions sense ànim de lucre i escoles, on sedueixen els joves perquè passin les tardes a la Queens Library for Teens. Aquesta setmana han organitzat una fira i venta de llibres per tot el barri gràcies a un donatiu fet per un particular, una persona que els va fer arribar 3.000 exemplars nous de trinca.

Sens dubte, aquesta biblioteca és un exemple de tolerància, d’integració i de treball amb l’entorn per aconseguir un objectiu primordial: oferir un somni, la possibilitat d’un futur millor als joves.

IMG_3163

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s