Sant Jordi a les biblioteques de New York

Sant Jordi és un dels dies més bonics que es poden viure a Catalunya. Llibres, roses i amor al carrer; dracs, cavallers, princeses, reis i reines en l’imaginari col·lectiu i llibres; tots reunits per celebrar un acte de veritable amor: el de l’amor per la lectura!

Enguany ho celebrarem a New York encomanant les ganes de llegir a infants i joves de les biblioteques de la Queens Library i la New Public York Library, dins del programa d’activitats que han preparat la Farragut Fund for Catalan Culture i el Catalan Institute of America amb el suport del Diplocat i l’Institut Ramon Llull.

Amb l’Andrea Pozo, una gran amiga i una  bibliotecària infantil extraordinària, hem dissenyat dues activitats de promoció de la lectura i de les biblioteques: 911: There Is a Dead Dragon in the Library Tell Me a Dragon.

captura-de-pantalla-2017-04-18-a-les-10-52-15.png

 

911: There Is a Dead Dragon in the Library

AGENT: 911, digui’m? 

TESTIMONI: Truquem de la Hamilton Grange Library. Acabem d’arribar i a la Teen Room hem… jo…

AGENT: Senyora, està bé? Expliqui’m, què li passa? En què la puc ajudar?

TESTIMONI: Bé… hi ha molta sang per tot arreu i ens ho hem trobat tot regirat. I hi ha un cos estès a terra. Sembla que està mort.

AGENT: Hi ha un mort a la biblioteca?

TESTIMONI: Sí.

AGENT: Enviem una patrulla immediatament. No toquin res. Fins ara.

S’ha produït un assassinat a la biblioteca i es requereixen els serveis de la Policia Científica Literària per resoldre el cas. Qui és la víctima? Qui és l’assassí? I el mòbil? Què ens expliquen els testimonis? Un drac, una princesa, un cavaller, reis i vilatans, tots estan implicats en aquest cas que té com a rerefons la llegenda de Sant Jordi i com a escenari la Hamilton Grange Library, una de les millors biblioteques de la New York Public Library amb un espai per a joves.

Els alumnes de 6th & 8th Grade* de la New Heights Academy ens ajudaran a resoldre aquest misteri explorant el catàleg, els llibres i les bases de dades que aquesta peculiar biblioteca de Harlem posa a l’abast dels seus usuaris.

Amb les històries d’Agatha Christie i les sèries de detectius actuals com a referent, construïm un cas que gira entorn a l’assassinat del drac en mans de Sant Jordi per rescatar la princesa, condemnada a mort per sadollar la fam de la bèstia.

L’activitat s’inspira en els Detectius-B de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa.

Assassinat 06

Els objectius d’aquesta activitat són:

  • Donar a conèixer Catalunya, la Diada de Sant Jordi i la llegenda.
  • Descobrir llibres d’interès per als joves, ja siguin obres literàries o llibres de coneixements.
  • Fomentar l’ús de la biblioteca i les eines de cerca d’informació que ens ofereix: catàlegs, bases de dades i internet.
  • Presentar la biblioteca com un espai de lectura, coneixement, aprenentatge i lleure.
  • Fomentar el treball en equip.

 

Tell Me a Dragon

Un dia, l’Avi Cisco voltava amb la seva llibreta de notes i la seva lupa i, de sobte, va ensopegar amb una cosa meravellosa: un ou. No era pas un ou de gallina o d’oca com els que veia sovint a la granja, no. Era molt gros, blau i puntejat amb taquetes negres. Era un ou de drac… El tinc aquí, el voleu veure?

Aquesta activitat de promoció de la lectura està adreçada als més petits i les seves famíles; bé, com en diuen aquí, al seus caregivers, i té com a protagonistes els dracs que apareixen el els àlbums il·lustrats.

 

IMG_3380.JPG

Els objectius són:

  • Donar a conèixer la Llegenda de Sant Jordi.
  • Trencar estereotips sobre els dracs.
  • Descobrir bons àlbums il·lustrats on apareixen dracs, tant pel que fa a la qualitat del text com pel que fa a la qualitat de les il·lustracions.
  • Introduir els infants al món de la il·lustració.
  • Promoure la lectura com a activitat compartida entre els infants i les seves famílies.

La farem en anglès a la Queens Library i en català a LATEA Theater, al Clemente Soto Vélez Cultural Center (Manhattan). Ja ho tenim tot a punt: ous de drac, escates, pell de drac, muntanyes de llibres, llibretes plenes d’apunts i moltes, moltes ganes de passar-nos-ho bé!

 

També serem al Sugar Hill Children’s Museum of Art & Storytelling explicant contes i gaudirem de tot el programa d’activitats que s’ha preparat amb molta il·lusió!

sant jordi

Podeu trobar més informació sobre el Sant Jordi a:

 


* L’equivalent a 6è de Primària i 2n de l’ESO.

One thought on “Sant Jordi a les biblioteques de New York

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s