Llegir amb els 5 sentits: lectura sensorial per als més petits

Un dijous de principis de març la Inés, la tècnica del Pla Educatiu d’Entorn de Montcada i Reixac, va fer-me una proposta que per va ser tot un repte:

“Podríeu fer una activitat per Sant Jordi, a la plaça de l’Església, adreçada a infants entre 0 i 3 anys que tingués a veure amb la lectura i els 5 sentits?”

Confesso que inicialment vaig quedar parada perquè hi havia tres elements que, a priori, em semblaven contradictoris: Diada de Sant Jordi, Plaça de l’Església i activitat de promoció de la lectura per a menuts de 0 a 3. Per experiència d’altres anys i d’altres indrets, Sant Jordi és un dia considerat per passejar, per gaudir a l’aire lliure, per mirar i remenar llibres, per xerrar amb amics, coneguts i saludats, per passar d’una parada a una altra sense entretenir-se gaire estona. Sí que es fan activitats per a infants, però tipus taller, i més encara si són a l’aire lliure: fer roses de paper pinotxo, pintar dracs, escoltar contes a l’aire lliure, mirar un espectacle de titelles, etc. Normalment, són activitats per a nens i nenes més grans, a partir de 4 o 5 anys i amb una finalitat lúdica on la lectura hi és present més com a excusa del conte, del taller, que com a element principal i eix vertebrador de l’activitat. Així doncs, què podíem fer?

La conjunció de tres elements va obrir el camí de la solució. En aquella època, estava llegint sobre la lectura a la primera infància per preparar una xerrada per pares amb criatures fins a 3 anys sobre cançons i jocs de falda. Duran, Bonnafé, SanJuan, Reyes, Duthie… eren les meves acompanyants aquells dies. Paral·lelament, duia a terme l’activitat Canta’m un conte a la Biblioteca Elisenda de Montcada que evolucionava dia a dia i em permetia descobrir noves relacions entre els més menuts, els llibres i la veu. Per últim, s’apropava Sant Jordi i tenia molt viu el record de l’activitat Tell Me a Dragon que havíem fet amb l’Andrea Pozo a New York i que contenia, entre d’altres, un petit joc sensorial amb “pells de drac”.

La lectura amb infants de 0 a 3 anys és una experiència principalment sensorial. Llepar, mossegar, tocar, olorar… són accions habituals que els menuts fan quan tenen l’objecte llibre al davant. És la manera que tenen de relacionar-se amb la lectura i la narració en aquesta etapa vital. Com diu Marie Bonnafé al seu llibre Libros, eso es bueno para los bebés:

“Proporcionar libros a los bebés no significa proponer una forma de aprendizaje precoz de la lectura. Se trata de rehabilitar el juego con las narraciones por medio de un contacto lúdico con el libro, un objeto sorprendente, con demasiada frecuencia reservado a una minoría y encasillado en un concepto cultural estrecho. Los libros deberían estar presentes en la vida cotidiana de todos los niños, sin ninguna restricción y sin buscar ningún beneficio inmediato. Con los primeros cuentos y con las rimas sólo hemos de buscar el placer de los pequeños y de los adultos”.

 

LLEGIR AMB ELS 5 SENTITS

dav

Llegir amb els 5 sentits és una activitat familiar que permet als més petits experimentar la lectura a través del joc i dels sentits, així com establir lligams afectius amb els llibres. Té com a objectius:

 • Apropar els llibres als lectors més petits a través dels sentits.
 • Convertir la lectura en una experiència sensorial en família.
 • Enfortir els vincles entre pares i fills a través de la lectura.

Per dur-la a terme, vam dissenyar 5 espais o racons diferents on les famílies podien experimentar els llibres i les propostes sensorials a través del gust, el tacte, l’olfacte, l’oïda i la vista.

 

RACÓ 1: Mira’m

dav

Aquest racó tenia un llibre protagonista: Zoóptica de Guillaume Duprat publicat per SM l’any 2013. El llibre ens convida a descobrir com hi veuen diferents animals i quines característiques té la visió de cadascun d’ells. El que vam fer va ser dissenyar 6 caixes amb les quals explorar maneres de veure diferents: la de mosca, la del cavall, la del gat, la de l’àguila…

img-20180423-wa0066.jpg

Els infants podien mirar dins de cada caixa i descobrir les diferències entre els animals. A banda, hi havia altres llibres que convidaven a gaudir d’una lectura atenta en família, tot observant les il·lustracions, o bé, utilitzant lupes, llanternes o el mòbil per descobrir continguts amagats.

 

RACÓ 2: Olora’m

Captura de pantalla 2018-05-01 a les 11.41.22

És cert que els records associats a les olors s’adquireixen amb els anys i que els més menuts encara no en tenen. Tot i així, volíem crear un espai on es vinculés la lectura i les olors, i vam dissenyar-ne un pensant més en les memòries dels pares que en les dels fills, tot confiant que els menuts les creessin aquest dia.

Vam triar 10 llibres que fessin un recorregut per tot el planeta i vam associar-hi olors:

 • Les mil i una nit i el curri.
 • La història del petit Bàbaji i les espècies índies.
 • Un dia i l’olor de farinetes.
 • Herbario i la vaïnilla.
 • Atles d’aventures i la menta.
 • El bolet i l’olor de sotabosc.
 • Una cocina tan grande como un huerto i els cítrics.
 • L’ós blanc i els gerds.
 • Els meus primers haikús i el gessamí.
 • Històrium i l’olor de pa.
 • L’increïble nen menjallibres i l’olor de paper.

IMG-20180423-WA0050

 

Les parets de la carpa que acollia aquest sentit estaven decorades amb ramets d’herbes aromàtiques, amb bosses amb aliments amb una olor característica, com ara l’all, etc., de manera que tothom qui passava per aquest racó podia experimentar i descobrir noves olors.

Olors inoblidables per a llibres inoblidables.

 

 

 

RACÓ 3: Tasta’m

Com ens ho havíem de fer per experimentar el gust que suggereixen els llibres sense deixar-los ben empastifats? La Inés va tenir la brillant idea d’introduir el joc simbòlic. És formidable treballar amb mestres, sempre et donen un nou punt de vista! El joc simbòlic del menjar, com quan Peter Pan obligava els Nens Perduts a fer veure que menjaven a l’Illa de Mai Més.

IMG-20180423-WA0055.jpg

Captura de pantalla 2018-05-01 a les 11.53.18

Vam muntar un petit menjador, vam parar taula, vam fer una exposició de pans del món i vam servir el Menú de Sant Jordi: llibres per degustar amb el paladar i la imaginació.

Si algú tenia ganes de crema, li donàvem Sopa de carabassa.

Si tenien ganes de dolços, Pastís per a enemics.

I per als carnívors, El ratolí del senyor Maxwell.

Un menú variat per a tots els gustos!

 

RACÓ 4: Toca’m

Era Sant Jordi i aquesta era la carpa del drac. Vam recuperar la idea de les pells de drac de Tell Me a Dragon i vam dissenyar unes caixes sensorials on els menuts podien experimentar a través del tacte. Els llibres els mostraven tipus de dracs molt diferents i tot seguit podien tocar-los i llegir-los amb les mans.

IMG-20180423-WA0067.jpg

Fill de dracs de Sebastien Pérez, I el teu drac, com és? de Jackie Morris, Més d’Emily Gravett, El drac vermell de Max Velthuijs o el conte de fades tirolès Les plomes del drac són alguns dels llibres que van poder llegir amb les mans.

RACÓ 5: Escolta’m

dav

Quan encara no sabem llegir de manera autònoma, llegim tot mirant i escoltant com sempre s’ha dit a la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa. Llegim les imatges i escoltem les paraules que surten dels llavis d’aquell que ens narra una història. En aquest espai volíem que els propis infants generessin els sons associats a cada llibre, que fessin música amb la veu, amb instruments o que escoltessin els sons que es trobaven dins d’una història.

 

Sentiu els picarols del trineu del Pare Noel? Quins sons fan els animals que viuen al bosc? Com sona el tambor que apareix a Violí d’Antonio Rubio i Miquel Desclot? Sentiu la gran onada com va i com ve a (La gran ola: Hukosai)?

IMG-20180423-WA0034

Llegir amb els 5 sentits és una activitat per fer-la en un context controlat, no a la plaça de l’Església el dia de Sant Jordi perquè requereix molta atenció, un acompanyament per part dels bibliotecaris o mediadors i un ambient relaxat i sense presses ni sorolls externs. Tot i que sabíem que no tindríem les condicions òptimes, la implicació personal i el treball en equip van fer possible que l’activitat fos tot un èxit i que tothom en gaudís moltíssim.

Llegir amb els 5 sentits és una activitat creada per les Biblioteques de Montcada i Reixac, el Pla Educatiu d’Entorn, la Regidoria d’Educació, Infància i Joventut, el Servei de Cooperació i Solidaritat, el Servei de Polítiques d’Inclusió i el Servei Local de Català de Montcada i Reixac. És d’aquelles activitats que, treballades en equip, arriben a una dimensió desconeguda fantàstica, molt millor que la imaginada; perquè treballar en equip sempre és arribar més lluny del que una persona sola s’imagina.

IMG-20180423-WA0033.jpg

 

Advertisements

4 thoughts on “Llegir amb els 5 sentits: lectura sensorial per als més petits

 1. monllovera says:

  Va anar bé?…. m’imagino que sí! Quina feinada i quina satisfacció veure que tens tot aquest equip de persones tan implicades, et felicito Gisela. Bona feina! Montse Llovera Biblioteca Districte 2 Sant Cosme, 157 08222 Terrassa T. 93 786 91 62 ext.: 5162-3901 montse.llovera@terrassa.cat http://www.terrassa.cat/bd2 http://blogs.terrassa.cat/biblioteques P Abans d’imprimir aquest correu pensa bé si és necessari fer-ho. El medi ambient és cosa de tothom ________________________________

  Liked by 1 person

  • Gisela Ruiz says:

   Va anar molt bé!
   En un espai controlat hagués sigut més íntim però les famílies experimentar i llegir en un dia tan assenyalat com Sant Jordi i creiem que es van endur un gran record cap a casa 🙂
   Treballar en equip va ser la clau de l’èxit!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s