Sessió de contes

Cada dimecres a les 18h a la Biblioteca Elisenda de Montcada fem Contes a cau d’orella. Són sessions de conte de petit format on l’objectiu és treballar l’oralitat i fomentar l’escolta atenta i el gust per la lectura en els infants i les famílies. Les fem amb recursos propis, és a dir, no contractem cap contacontes extern i volem crear l’hàbit d’explicar i escoltar contes en el si de les famílies. Per ara, tenim nens força petits, entre 3 i 6 anys però de tant en tant algun de 10 anys s’apropa a gaudir de les històries narrades.

Amb la voluntat de fer una mica de catàleg i recull de les sessions, aniré anotant els contes compartits i si algú els vol compartir a casa, endavant! Recuperem el costum de contar contes a la vora del foc encara no tinguem llar de foc, com una forma de compartir i estimar.

Els contes que vam compartir el dimecres van ser:

babaji 1

La història del petit Bàbaji / Helen Bannerman ; il. Fred Marcellino. Barcelona: Joventut, 1998.

Disponible a les biblioteques: http://aladi.diba.cat/record=b1134999~S171*cat

És el primer dia d’escola d’en Bàbaji. La Màmaji li ha fet una cassaca vermella, uns bombatxos blaus i en Pàpaji li ha comprat un parasol verd i unes babutxes porpra. Ara ja està llesta per travessar la selva camí de l’escola, però, ai, las! La selva esta plena de tigres famolencs. Què farà en Bàbaji per salvar-se?

babaji 4Una història ambientada a l’Índia plena de sentit de l’humor i enginy que atrapa els petits lectors gràcies a la repetició d’accions i a les meravelloses il·lustracions de Marcellino.

Si aquest llibre té un però és que es desmunta fàcilment i, per tant, la combinació amor incondicional dels infants vers el conte i fulls que es desenganxen del llommort prematura del exemplar.

Ara bé, ni es cansen de sentir-la, ni em canso d’explicar-la!

puchero 1

El puchero trotón / text de Patacrúa ; il. de Kristina Andres. Pontevedra: OQO, 2009.

Disponible a les biblioteques: http://aladi.diba.cat/record=b1542199~S171*cat

Vet aquí una vegada, un rei molt egoista i dèspota que només volia acumular riqueses. Es passava el dia comptant les seves monedes d’or mentre els seus súbdits s’empobrien cada vegada més. Un dia, però, la sort d’una família humil va canviar gràcies a una olla màgica que, al trot, els portava les menges del rei i molt més!

Estem davant d’una adaptació d’un conte tradicional danès amb unes il·lustracions suggerents perfecte per compartir a la vora del foc o a la biblioteca!

puchero 2

peixet

El peixet d’or / Alexandre Puixkin ; il. Sophie Fatus. Barcelona: Edicions 62, 2005.

Disponible a les biblioteques: http://aladi.diba.cat/record=b1409421~S171*cat

Hi havia una vegada un pescador que vivia amb la seva dona en una caseta de fusta a la vora del mar. Eren molt i molt pobres i cada dia el pescador sortia a pescar alguna cosa per menjar. Un dia de sol, en recollir les xarxes el pescador hi va trobar un peixet d’or que va suplicar que el deixés viure. A canvi, li concediria qualsevol desig que tingués. Però cal vigilar molt amb allò que un desitja perquè es pot acabar fent realitat!

“Peixet, peixet, treu el capet. I si goso demanar-te un favor, si us plau fes-me aquest honor”

princesa

La princesa drac / adapt. David Wiesner i Kim Kahng. Barcelona: Joventut, 2006.

Disponible a les biblioteques: http://aladi.diba.cat/record=b1423094~S171*cat

Aquesta és rondalla situada a Bamborough, al Regne Unit, conta la història d’un rei que vivia feliçment amb els seus dos fills, el príncep Richard i la princesa Margaret. Un bon dia el rei va enamorar-se d’una bruixa que gelosa de la bondat de la Margaret i l’estima que li tenia el seu pare, la va convertir en un drac terrible. Només el seu germà en Richard la podia salvar. Li havia de donar tres petons abans que passés un any o l’encanteri no es trencaria mai. Ho aconseguirà?

Encara que no sigui Sant Jordi és una rondalla preciosa per compartir amb petits i grans perquè té tots els elements del conte tradicional que ens enganxa de principi a fi!

princesa 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s