Contes, cançons, jocs de falda i moixaines

Una de les experiències més plaents i enriquidores que he viscut aquest primer any i mig a la Biblioteca Elisenda de Montcada ha sigut engegar i desenvolupar les activitats Canta’m un conte i elTaller de Jocs de Falda perquè m’ha permès aprofundir en la relació entre la biblioteca, la lectura i les famílies amb infants entre 0 i 3 anys.

Aquestes activitats no són de nova invenció sinó que s’originen a la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa. Molt abans que jo hi arribés, l’any 2000, es va començar a fer el Taller de Jocs de Falda, una activitat que volia apropar la cançó i l’oralitat als més petits a través dels jocs de falda i les moxaines. S’adreçava a famílies amb fills petits que encara no caminaven. L’any 2013 vam començar a fer contes per als més menuts i les seves famílies per fomentar l’escolta atenta i enfortir els vincles familiars a través de la paraula. A la vegada podíem seleccionar millor els contes segons el desenvolupament lector dels infants que assistien a les hores del conte perquè començàvem a trobar-nos casos de sessions on hi havia nens de 10 anys i nens d’un. En dèiem el Bressol de contes i quan vaig arriba l’Elisenda, vaig portar amb mi aquella experiència que es va materialitzar en l’activitat Canta’m un conte.

20170703_171740

Canta’m un conte

És una hora del conte per a famílies amb menuts fins a 3 anys. Són 30 minuts de contes i cançons mensuals (a les famílies i a nosaltres ens encantaria poder augmentar la periodicitat però malauradament no tenim prou recursos per fer-ho).

Per què fem aquesta activitat? Doncs perquè creiem en la importància de la veu per teixir vincles familiars, en la importància de la lectura per entendre’s i entendre el món, en la necessitat de paraules i d’imaginació per al desenvolupament de l’infant i amb la descoberta de la lectura amb tots els sentits des de ben petits, és a dir, llegir amb els 5 sentits. La primera lectura són les cançons i els jocs de falda que es transmeten de pares a fills i que et situen en el món, en la teva cultura, en la teva societat. Dissortadament, les famílies actuals no tenen l’hàbit, el temps o els recursos per fer aquesta transmissió i la biblioteca hi juga un paper clau.

Jo no sóc contacontes professional, així que les sessions que faig són molt senzilles. Sempre comencem amb el mateix ritual d’entrada: passo infant a infant, independentment de l’edat que tinguin, amb una caixeta de música perquè hi fixin l’atenció. És un moment només per a ells i a través de la música i el moviment es connecten amb el que anem a fer. Després un petit titella pallasso dóna la benvinguda i convida a tothom, pares i fills, a agafar una canoa per creuar el riu Congo al ritme de la cançó Olelé moliba makasi (Canciones infantiles y nanas del baobab: http://aladi.diba.cat/record=b1407170~S171*cat). És meravellós veure com ja de molt menuts, els nens que venen a totes les sessions entenen molt bé què passarà a cada moment, s’emocionen en veure el titella, que és ja un amic per a ells, i juguen a viatjar amb la canoa. No és una feina que s’aconsegueixi amb un dia, sinó que cal constància i paciència perquè reconeguin el ritual i l’identifiquin.

IMG-20180613-WA0013

A partir d’aquí ja venen els contes combinats amb cançons (una oportunitat única per recuperar el patrimoni oral del cançoner popular!) i per finalitzar ens acomiadem sempre amb la cançó Ai, adéu!, popularitzada per Xesco Boix, i el titella, que ens convida a gaudir dels contes durant tot el mes que tenim abans de la propera trobada.

I quins contes explico? Doncs aquesta ha sigut una de les tasques més difícils: trobar un repertori adequat, equilibrat i estimulant. Quan fèiem l’activitat a Can Butjosa ens la repartíem amb la Sònia i teníem una estructura que ens permetia preparar una sessió per dos mesos, de manera que al llarg de l’any n’havíem de preparar com a molt tres cadascuna. A l’Elisenda és diferent i cada mes calen contes nous, així que imagineu-vos la recerca que cal fer. Contes curts, contes pop-up, petits poemes, contes de cançons, cançons-conte, contes de conceptes (amunt-avall, gran-petit, etc.), petites narracions amb una estructura molt bàsica, amb molt pocs personatges i que els infants puguin seguir.

A partir d’ara també les aniré compartint al blog així tothom en podrà treure profit! Les podreu trobar a: Infants > Canta’m un conte.

Desitjo que us siguin útils!

IMG-20180611-WA0008

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s