Canta’m un conte (novembre 2018)

La darrera sessió de Canta’m un conte va ser dilluns 12 de novembre, a les 17h, i aquests són els contes i les cançons que vam compartir amb les famílies.

Ritual d’entrada

Titella pallasso que dóna la benvinguda.

Cançó: Olelé moliba makasi

La trobareu a:

baobab

Canciones infantiles y nanas del baobab / recopilació de Chantal Grosléziat ; il. Élodie Nouhen. Madrid: Kókinos, 2005.

Disponible a les biblioteques: http://aladi.diba.cat/record=b1407170~S171*cat

Contes i cançons

caldo

Caldo de pollastre calent : llibre dels mesos / Maurice Sendak. Pontevedra: Kalandraka, 2017.

Disponible a les biblioteques: http://aladi.diba.cat/record=b1876526~S171*cat

Llegim el poema del mes, en aquest cas, novembre. És un poema molt breu que juga amb la musicalitat de les paraules i que permet anar apropant els mesos de l’any als menuts a través de l’humor.

 

amunt

Tohom amunt! / Émile Jadoul. Barcelona: Baula, 2016.

Disponible a les biblioteques: http://aladi.diba.cat/record=b1841246~S171*cat

L’ocellet va despertant tots els seus amics: la zebra s’ha de treure el pijama, l’hipopòtam ha d’anar a la dutxa, el mico vol dormir una mica més…

El llibre va repassant tot el que fem quan ens llevem i com ens costa posar-nos en marxa. A través de les solapes, anem jugant amb la realitat/imaginació (ex. pell de la zebra/dibuix del pijama) i, a través de la sorpresa, tan important a partir dels 6 mesos, anem desgranant la història.

Cançó: Bon dia! / Dàmaris Gelabert

 

coloresLos colores hablan / Imapla. México: Océano-Travesía, 2013.

Disponible a les biblioteques: http://aladi.diba.cat/record=b1760723~S171*cat

Quan l’explico a Canta’m un conte només faig servir els llibrets dels colors verd, blau, blanc, vermell i groc. Mentre els ensenyo, tot passejant entre els infants i les famílies, vaig cantant la Cançó dels colors. “Verd, verd, verd és el vestit que porto…” mentre vaig ensenyant el llibret de la granota, “Groc, groc, groc és el vestit que porto…” mentre vaig ensenyant el llibret del pollet, etc. És una intervenció molt personalitzada, infant a infant, i el més important és fer quadrar la cançó amb el llibret: acabar en el moment just, ni abans ni després.

Cançó: La canço dels colors.

Us deixo la versió d’en Mic, perquè en Mic em sembla un producte pels infants fantàstic però tingueu en compte que la cançó original diu “Roig, roig, roig…” i no “Vermell, vermell, vermell…”. Quan canteu, veureu que les dues síl·labes de vermell fan més difícil que encaixi música i lletra. Roig, en canvi, és una paraula d’una única síl·laba, com groc, blau, blanc, verd.

pastis

El pastís és tan amunt / Susanne Straßer. Barcelona: Joventut, 2015.

Disponible a les biblioteques: http://aladi.diba.cat/record=b1792167~S171*cat

Aquest conte segueix la mateixa estructura de De què fa gust la lluna? de Michael Grejniec: tots els animals col·laboren entre ells per arribar al pastís que hi ha a l’ampit de la finestra. Sempre juguem amb els sons que fa cada animal, amb diferents veus segons les dimensions del personatge (l’ós té una veu greu, mentre que el conill la té aguda, per exemple).

En aquest cas, faig servir un fanelògraf i una reproducció de la casa i dels animals més grans perquè siguin visibles per als menuts.

tralali

Tralalí, vamos a dormir! / Benjamin Chaud. Madrid: Kókinos, 2010.

Disponible a les biblioteques: http://aladi.diba.cat/record=b1612329~S171*cat

Vaig veure un vídeo de la Beatriz Sanjuán explicant aquest conte i em va semblar tan encertat que sempre segueixo el seu model. El que fa és utilitzar el llibre com si fós una gran orquestra i van construïnt una melodia amb les famílies a partir del text. Juga amb la repetició i l’addició (cada vegada tenim més personatges i més sons) fins arribar al clímax, amb l’àngel, que porta pau i calma abans d’anar a dormir.

Ritual de sortida

Titella pallasso que s’acomiada.

Cançó: Ai, adéu! (en els diferents idiomes que tenim representats a la sala: adeu, adiós, agur, Ar tufat, ar timlilit, etc.).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s